Πώς η μέθοδος F.A.S.T. είναι διαφορετική από την παραδοσιακή μέθοδο εκμάθησης ξένων γλωσσών;

Πώς γίνεται κάποιος να φτάσει στο επίπεδο Β1  σε 3 μήνες χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει 10 ώρες την ημέρα για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας;

Καταρχάς γίνεται; Γίνεται! Πού το ξέρουμε; Το έχουν καταφέρει πάνω από 140 ενήλικες μαθητές μας έως τώρα, κι αυτό είναι μόνο η αρχή!

Η σύντομη απάντηση στην αρχική ερώτηση είναι η εξής:

Η παραδοσιακή μέθοδος που γνωρίζουμε όλοι δεν αξιοποιεί πολλά από τα σύγχρονα εργαλεία που βοηθούν να μάθουμε πιο αποδοτικά, ευχάριστα και γρήγορα.

Παραδοσιακά όλοι οι μαθητές:

  • Μαθαίνουν το ίδιο λεξιλόγιο, λες κι όλοι πάντα χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις και εκφράσεις.
  • Ακολουθούν τον πιο αργό μαθητή της τάξης, και
  • Επενδύουν υπερβολικά πολύ χρόνο σε πράγματα όπως η θεωρία της γραμματικής, την οποία ας είμαστε ειλικρινείς, πολλές φορές δεν ξέρουμε ούτε στα Ελληνικά κι ας είναι η μητρική μας γλώσσα.

Αν δεν είσαι καθηγητής, υπάρχει λόγος να ξέρεις άπταιστα όλη τη γραμματική;

Για να οδηγήσεις ένα ποδήλατο δεν χρειάζεται να ξέρεις όλους τους νόμους της φυσικής που κάνουν τη ρόδα να γυρίζει όταν κάνεις πετάλι. Ετσι ακριβώς, τις περισσότερες φορές καλό θα ήταν να μαθαίνουμε τη γραμματική στην πράξη. Μόνο όταν τη χρειαζόμαστε, κάνοντας πετάλι δηλαδή, αντί να μαθαίνουμε αναλυτικά τη θεωρία.

Έτσι μαθαίνουμε γραμματική με τη μέθοδο F.A.S.T.  😉

Όταν μαθαίνουμε με τρόπους που είναι πιο ευχάριστοι κι έχουν νόημα, συγκεκριμένα για εμάς, όπως για παράδειγμα η εκμάθηση λεξιλογίου που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, τότε ο εγκέφαλος μας αποδίδει καλύτερα επειδή “περνάει καλύτερα” και επειδή μαθαίνουμε αυτά που είναι σημαντικά για εμάς.

Στο παραπάνω διάγραμμα μπορούμε να δούμε τα “συστατικά” που κάνουν τη μέθοδο F.A.S.T. τόσο αποτελεσματική κι ευχάριστη.

  • Fundamentals based: Βασιζόμαστε στις βασικές αρχές που είναι απαραίτητες για έναν ενήλικα που χρειάζεται να μάθει τη γλώσσα, επειδή για παράδειγμα, μετακόμισε σε μια ξένη χώρα. Έτσι, αποφεύγουμε την εκμάθηση της θεωρίας που δεν θα φανεί χρήσιμη στο άμεσο μέλλον.
  • Adult-Specific: Η μέθοδος είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να είναι ενδιαφέρουσα για τους ενήλικες και να αξιοποιεί εμπειρίες και ικανότητες και που έχουμε αναπτύξει.
  • Stimulating:  Όλο αυτό οδηγεί στο να είσαι πιο ενεργός και ορεξάτος να μάθεις κάτι το οποίο θα χρησιμοποιήσεις στη δουλειά και στην καθημερινή ζωή σου. Το μυαλό σου αποδίδει καλύτερα όταν αυτό που μαθαίνεις είναι σημαντικό για σένα. Ειδικά όταν το μαθαίνεις με τους ευχάριστους τρόπους που έχουμε στη μέθοδο F.A.S.T. όπου ταυτόχρονα περνάς και καλά! 😉
  • Tailor Made: Η μέθοδος είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου βοηθώντας σε να πετύχεις το στόχο που έχεις θέσει. Αν είσαι ιερέας για παράδειγμα, ναι είχαμε μια τέτοια περίπτωση, θα σε βοηθήσουμε να μάθεις το Ευαγγέλιο στη γλώσσα που θέλεις.

Όλα αυτά μαζί οδηγούν στο να καταφέρνουν οι μαθητές μας να φτάσουν στο επίπεδο Β1 σε 3 μήνες, επενδύοντας 3-6 ώρες την εβδομάδα στο διάβασμα, προετοιμάζοντας το μάθημά τους και 1-μισή ώρα στο μάθημα.

Παρακάτω μπορείς να δεις ένα σχεδιάγραμμα που δείχνει πώς η μέθοδος F.A.S.T. είναι διαφορετική από την παραδοσιακή μέθοδο στην πράξη. Από το πρώτο κιόλας μάθημα και ανά 2 εβδομάδες, έως το τέλος της 12ης εβδομάδας που οδηγεί στο επίπεδο B1.

Αν η μέθοδος εκμάθησης ξένων γλωσσών F.A.S.T. σου φαίνεται ενδιαφέρουσα και θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως μπορείς να γίνεις ένας από τους επόμενους επιτυχημένους μαθητές μας, κλείσε ένα ραντεβού με τη Σοφία Καρφή πατώντας εδώ ή στην παρακάτω εικόνα.

Sofia KarfiΠώς η μέθοδος F.A.S.T. είναι διαφορετική από την παραδοσιακή μέθοδο εκμάθησης ξένων γλωσσών;